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TRAINING Tip of the WEEK

Was my offer presented?
Every so often I’m asked whether or not listing agents have an obligation to present all offers received, and how a
buyer's agent can know for sure that their offer had been presented to the seller. Not surprising, the current seller's
market has prompted this question to be asked more than normal, and usually from frustrated agents who are
submitting offers for buyers and getting NO response from listing agents. Let’s discuss from all angles…

DIVISION OF REAL ESTATE, FIDUCIARY DUTIES
It is a serious breach of an agent's fiduciary duties to the seller NOT to present all purchase offers received. There is
no excuse for agents not acting in the best interests of their sellers, even if the agent felt one or more offers have no
chance of acceptance from the seller. *The only exception to this would be if the seller specifically instructed their
agent NOT to present offers below a specified price (considered “lawful instruction” from the seller).

REALTOR® CODE OF ETHICS
The Code of Ethics is continuously updated and revised each year, but major additions are rare. However, in January
2020 the National Association of REALTORS® approved a significant change to Standard of Practice 1-7 (Article 1)
dealing with this issue. It reads:

When acting as listing brokers, REALTORS® shall continue to submit to the seller/landlord all offers and counter-
offers until closing or execution of a lease unless the seller/landlord has waived this obligation in writing. Upon the
written request of a cooperating broker who submits an offer to the listing broker, the listing broker shall provide,
as soon as practical, a written affirmation to the cooperating broker stating that the offer has been submitted to
the seller/landlord, or a written notification that the seller/ landlord has waived the obligation to have the offer
presented.

Not only do listing agents have an ethical obligation to submit all offers, they are now also required to provide written
confirmation that the offered was submitted to the seller, upon request from the buyer's agent.

Is the rejection of the REPC enough? YES! And the preferred method! Too often (presumably because of the number
of offers received), agents instead counsel their sellers to NOT respond, therefore, allowing the REPC acceptance
deadline to expire. A REPC rejection serves as sufficient affirmation the seller has received and reviewed the REPC and
will further reduce the frustration that results from a lack of communication.

How do we hold the seller to the Code of Ethics? We can’t. But we can hold the seller’s REALTOR® accountable.

Is there a form to help facilitate Standard of Practice 1-7? At this time, no. The easiest way is to text or email the
listing agent and their reply will work as affirmation. Brokerages could certainly create a more formal request and
affirmation form, but it’s not required.

PROFESSIONALISM. Ultimately, the term professionalism is meant to identify the competency and skill of a
professional – a work ethic the public can rely on. As a listing agent, please make sure you take the time to respond to
ALL offers submitted, keeping communication lines between all parties open, and helping to ease one of the
frustrations buyers are experiencing in the current market.


